Çelik Konstrüksiyon
Bu yapılar genellikle binalar, depolar, hangarlar, otoparklar, sundurmalar, asma katlar, totemler, tüneller, köprüler, stadyumlar, tren istasyonları ve endüstriyel sanayi yapıları gibi bir çok farklı amaçlar için kullanılabilir.
Çelik konstrüksiyon, tasarıma esas en karmaşık sistemlerin bile yapılabilirliğini sağlayan dayanıklı, hafif, sürdürülebilir ve modüler sistem hızlı imalat avantajına sahiptir.
Çelik Konstrüksiyon Galeri
- Dayanıklılık: Çelik, yüksek mukavemete sahip bir malzeme olduğu için dayanıklıdır. Bakım onarım ile yıllarca kullanılabilir uzun ömürlü sistemlerdir.
- Hafiflik: Çelik, diğer malzemelere göre çok hafiftir. Bu nedenle, çelik yapıların inşaatı ve taşınması daha kolaydır. Ayrıca, hafiflik nedeniyle, çelik yapıların temel maliyetleri daha düşüktür.
- Esneklik: Çelik, yüksek esneklikte bir malzeme olduğu için, çelik yapılar depremler, rüzgar ve diğer doğal afetlere karşı daha esnektir.
- Maliyet: Daha büyük yapılar ve daha geniş açıklıklar elde edilmesini sağlayan çelik Konstrüksiyon maliyeti, diğer malzemelere göre daha düşüktür. Ayrıca çelik malzeme geri dönüştürülebilir olması ile avantajlıdır.
- Yangına Etkisi : Çelik yapılar gerekli koruma katmanlar(boya vs.) ile yangına dayanıklı hale gelmektedir.
- Depreme Etkisi : Çelik yapılar depremlere karşı çok dayanıklıdır. Çelik malzeme depremlerde esneme ve gerilmeye dayanıklıdır.
- Çevre dostu: Çelik malzeme geri dönüşümü yüksektir ve çevre dostudur. Çelik malzeme geri dönüştürüldüğünde çevre üzerinde daha az etkisi vardır.
Çelik Konstrüksiyon Kullanım Alanları
- Binalar: Çelik malzeme, bina yapımı için kullanılabilir. Çelik konstrüksiyon, ofis binaları, ticaret merkezleri, okullar, hastaneler, kamu binaları gibi çok amaçlı binalar için kullanılabilir.
- Tüneler: Çelik malzeme tünel yapımı için kullanılabilir. Çelik konstrüksiyon, otoyollar, metro tünelleri, su tünelleri gibi tünel projelerinde kullanılabilir.
- Köprüler: Çelik malzeme köprü yapımı için kullanılabilir. Çelik konstrüksiyon, kara, deniz ve demiryolu köprüleri için kullanılabilir.
- Stadyumlar: Çelik malzeme stadyum yapımı için kullanılabilir. Çelik konstrüksiyon, futbol stadyumları, atletizm sahaları, tenis kortları gibi spor alanları için kullanılabilir.
- Tren istasyonları: Çelik malzeme tren istasyonları yapımı için kullanılabilir. Çelik konstrüksiyon, yolcu terminalleri, tren garları, tren hattı geçişleri gibi tren istasyonları için kullanılabilir.
- Endüstriyel yapılar: Çelik malzeme endüstriyel yapılar yapımı için kullanılabilir. Çelik konstrüksiyon, fabrikalar, enerji santralleri, depolama tesisleri gibi endüstriyel yapılar için kullanılabilir.
Çelik Yapıların Tasarımı ve İnşası ile İlgili Standartlar ve Mevzuat
- TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ-2018
Deprem Etkisi Altında Binaların Tasarımı İçin Esaslar - ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP VE YAPIM ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK HAKKINDA
Uygulama Klavuzu - TS498
Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri - EN 1090
Çelik yapılar için Avrupa genelinde kabul görmüş standarttır. EN 1090, çelik yapıların inşaatı ve CE işareti için uygulanır.
Bu standartlar ve mevzuat, çelik yapıların tasarımı, inşaatı, bakımı ve onarımı için kullanılır. Çelik yapıların güvenliğini ve performansını sağlamak için önemlidir. Ayrıca bu standartlar ve mevzuatlara uyulması zorunludur.
Çelik Yapıların Bakımı ve Onarımı
- Düzenli kontrol: Çelik yapıların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Bu, çelik yapıların güvenliğini ve performansını sağlamak için önemlidir.
- Boya ve kaplama: Çelik yapıların boyanması ve kaplanması, çelik yapıların korozyona ve yangına karşı korunmasını sağlar.
- Onarım: Çelik yapılarında zaman ile çelikte yorulma ve deformasyon meydana gelebilir. Bu nedenle, çelik yapıların onarımı, yapı ömrünü üç kat arttırmaktadır.
Proje-Danışmanlık
Proje tasarımı ve yönetim danışmanlığı.
İmalat-Montaj
Tüm aşamalarında yönetim ve uygulama.
Yapı Anahtar Teslim
Sıfırdan planlama, uygulama ve teslim hizmeti.